Стручно оспособување во траење до две години
Стручно образование за занимања (тригод.-реформирано)
Наставни Програми
– I година –
Готвач
- I год Готвач – Готварство
- I год Готвач – Основи на угостителското и туристичкото работење
- I год Готвач – Практична настава
- I год Готвач – Хигиена и Екологија
Келнер
- I год Келнер – Германски јазик
- I год Келнер – Основи на угостителското и туристичкото работење
- I год Келнер – Практична настава
- I год Келнер – Угостителско послужување
- I год Келнер – Француски јазик
- I год Келнер – Хигиена и Екологија
Слаткар
- I год Слаткар – Основи на угостителското и туристичкото работење
- I год Слаткар – Практична настава
- I год Слаткар – Слаткарство
- I год Слаткар – Хигиена и Екологија
– II година –
Готвач
Келнер
- II год Келнер – Германски јазик
- II год Келнер – Практична настава
- II год Келнер – Угостителско послужување
- II год Келнер – Француски јазик
- II год Келнер – Храна и пијалоци
Слаткар
– III година –
Готвач
- Декорација во готварството
- Готварство
- Основи на послужувањето
- Психологија и комуникација
- Практична настава
Келнер
- Основи на готварство
- Практична настава
- Угостителско послужување
- Психологија и комуникација
- ***Француски јазик
- ***Германски јазик
Слаткар
Наставни Програми пред 2017
– I година –
За сите образовни профили
- I год Келнер Готвач Слаткар – Основи на угостителското и туристичкото работење
- I год Келнер Готвач Слаткар – Хигиена и Екологија
Келнер
- I год Келнер – Германски јазик
- I год Келнер – Практична настава
- I год Келнер – Угостителско послужување
- I год Келнер – Француски јазик
Готвач
Слаткар
- I год Слаткар – Практична настава изборен
- I год Слаткар – Практична настава
- I год Слаткар – Слаткарство изборен
- I год Слаткар – Слаткарство
– II година –
Келнер
- II год Келнер – Германски јазик
- II год Келнер – Практична настава
- II год Келнер – Угостителско послужување
- II год Келнер – Француски јазик
- II год Келнер – Храна и пијалоци
Готвач и Слаткар
Готвач
Слаткар
– III година –
За сите образовни профили
Келнер
- III год Келнер – Германски јазик
- III год Келнер – Основи на Готварство
- III год Келнер – Практична настава
- III год Келнер – Угостителско послужување
- III год Келнер – Француски јазик
Готвач и Слаткар
Готвач
- III год Готвач – Готварство
- III год Готвач – Декорација во готварството
- III год Готвач – Практична настава
Слаткар
Техничко образование (четиригодишно)
Наставни Планови – Модуларно Дизајнирани
- Решенија – Наставни планови со зголемен број часови по практично образование (2022)
- Решение – Наставни планови со зголемен број часови по практично образование
- Хотелско-рeсторански техничар – за паралелка со зголемен број на часови по практично образование
- Хотелско-рeсторански техничар
- Наставни планови (2019)
- Наставен план за Хотелско-туристички техничар
Наставни Програми – Модуларно Дизајнирани
I ГОДИНА – Угостителски техничар, Хотелско ресторански техничар:
I ГОДИНА – Угостителски техничар:
I ГОДИНА – Угостителски техничар за рурален туризам:
I ГОДИНА – Техничар за настани и анимации:
I ГОДИНА – Хотелско туристички техничар
II ГОДИНА – ЗА СИТЕ ПРОФИЛИ:
II ГОДИНА – Угостителски техничар, Хотелско ресторански техничар:
II ГОДИНА – Хотелско ресторански техничар:
II ГОДИНА – Хотелско туристички техничар
- Агенциско работење
- Економија на туризмот
- Хотелско работење
- Информатички системи во туризмот и угостителството
- Културно историско наследство
II ГОДИНА – Техничар за настани и анимации
- Агенциско и хотелско работење
- Економија на туризмот
- Информатички системи во туризмот и угостителството
- Културно историско наследство
- Услуги за храна и пијалаци
II ГОДИНА – Угостителски техничар
- Економија на туризмот
- Готварство
- Храна и пијалоци
- Информатички системи во туризмот и угостителството
- Угостителско послужување
II ГОДИНА – Угостителски техничар за рурален туризам
- Економија на туризмот
- Информатички системи во туризмот и угостителството
- Културно историско наследство
- Организација на услуги за сместување
- Угостителско послужување
III ГОДИНА – ЗА СИТЕ ПРОФИЛИ:
III ГОДИНА – Хотелско ресторански техничар:
- Диететика и нутриционизам
- Хотелско работење
- Национална гастрономија
- Основи на готварство
- Ресторанско работење
- Учење преку работа кај работодавач
III ГОДИНА – Готвач:
- Декорација во готварство
- Готварство
- Основи на послужување
- Практична настава
- Психологија и комуникација
III ГОДИНА – Хотелско туристички техничар:
- Агенциско работење
- Алтернативни форми на туризам
- Анимации во туризмот
- Хортикултурно уредување на просторот
- Хотелско работење
- Маркетинг во туризмот
- Основи на угостителско послужување
- Психологија на туризмот
- Велнес и спа
- Учење преку работа
III ГОДИНА – Келнер:
- Француски јазик
- Германски јазик
- Основи на готварство
- Практична настава
- Психологија и комуникација
- Угостителско послужување
III ГОДИНА – Слаткар:
- Декорација во слаткарство
- Основи на послужување
- Практична настава
- Психологија и комуникација
- Слаткарство
III ГОДИНА – Техничар за настани и анимации:
- Анимации во туризмот и угостителството
- Културен туризам
- Манифестациски туризам
- Маркетинг во туризмот
- Менаџмент на настани
- Психологија на туризмот
- Туристичко водење
- Велнес и спа
- Учење преку работа
III ГОДИНА – Угостителски техничар:
- Анимации во туризмот и угостителството
- Диететика и нутриционизам
- Готварство
- Кетеринг менаџмент
- Културно историско наследство
- Маркетинг во туризмот
- Психологија на туризмот
- Сомелиерство
- Угостителско послужување
- Учење преку работа
III ГОДИНА – Угостителски техничар за рурален туризам:
- Алтернативни форми на туризам
- Анимации во туризмот
- Хортикултурно уредување на просторот
- Ловен туризам
- Маркетинг во туризмот
- Национална гастрономија
- Психологија на туризмот
- Растително и сточарско производство
- Учење преку работа кај работодавач
IV ГОДИНА – Хотелско ресторански техничар:
- Хотелско работење
- Интернационална гастрономија
- Ресторанско работење
- Учење преку работа кај работодавач
IV ГОДИНА – Хотелско туристички техничар:
- Aгенциско работење
- Хотелско работење
- Менаџмент на настани
- Одржлив развој на туризмот
- Основи на готварство
- Претприемништво и иновации
- Туристички дестинации
- Туристичко водење
- Учење преку работа кај работодавач
IV ГОДИНА – Техничар за настани и анимации:
- Анимации во туризмот и угостителството
- Кетеринг менаџмент
- Конгресен туризам
- Менаџмент на настани
- Одржлив развој на туризмот
- Претприемништво и иновации
- Туристичко право
- Учење преку работа кај работодавач
IV ГОДИНА – Угостителски техничар:
- Готварство
- Хотелско работење
- Менаџмент на настани
- Национална гастрономија
- Одржлив развој на туризмот
- Претприемништво и иновации
- Промоција и активна продажба
- Угостителско послужување
- Учење преку работа кај работодавач
IV ГОДИНА – Угостителски техничар за рурален туризам:
Техничко образование (четиригодишно) – ПРЕД 2018
Наставни Програми – Пред 2018
– I година – За сите образовни профили
Хигиена
Култура на однесување
Основи на угостителството и туризмот
Туристичка географија
– II година – За сите образовни профили
Економија на туризмот
Културно историско наследство
– II година – Хотелско туристички техничар
Агенциско работење
Хотелско работење
Практична настава
– II година – Угостителски техничар за рурален туризам
Природни реткости во Република Македонија
Организација на услуги на сместување и послужување
Практична настава
– II година – Угостителски техничар
Угостителско послужување
Готварство
Храна и пијалаци
Практична настава
– III година – За сите образовни профили
Маркетинг
Културно историско наследство
– III година – Хотелско туристички техничар
Агенциско работење
Агенциско работење – изборна
Хотелско работење
Хотелско работење – изборна
Практична настава
– III година – Угостителски техничар за рурален туризам
Алтернативни форми во туризмот
Алтернативни форми во туризмот – изборна
Национална гастрономија
Национална гастрономија изборна
Ловен туризам
Верски туризам
Практична настава
– III година – Угостителски техничар
Готварство
Готварство – изборна
Угостителско послужување
Угостителско послужување – изборна
Културно-историско наследство на република македонијa
Практична настава
– IV година – За сите образовни профили
Психологија
– IV година – Хотелско туристички техничар
Агенциско работење
Агенциско работење – изборна
Хотелско работење
Хотелско работење – изборна
Практична настава
– IV година – Угостителски техничар за рурален туризам
Алтернативни форми во туризмот
Алтернативни форми во туризмот – изборна
Национална гастрономија
Национална гастрономија – изборна
Растително и сточарско проиводство
Туристички менаџмент
Практична настава
Постсредно образование
Програми за проодност
Испитни програми за вертикална проодност:
- Агенциско работење
- Алтернативни форми на туризам
- Анимации во туризмот и угостителството
- Готварство
- Хотелско работење
- Маркетинг во туризмот
- Менаџмент на настани
- Национална гастрономија
- Угостителско послужување
Испитни програми:
- Готвач
- Келнер
- Слаткар
- Алтернативни форми во туризмот
- Готварство
- Маркетинг
- Национална гастрономија
- Угостителско послужување