Стручно оспособување во траење до две години
Наставни Програми
– I година – Месар
- I год Месар – Основи на прехранбената технологија и процесна техника
- I год Месар – Практична настава
- I год Месар – Технологија на месо и месни производи
Стручно образование за занимања (тригод.-реформирано)
Наставни Планови
– I година –
– II и III година –
Наставни Програми
– I година –
Месар
- I год Месар – Основи на прехранбената технологија и процесна техника
- I год Месар – Практична настава
- I год Месар – Технологија на месо и месни производи
Месопреработувач
- I год Месопреработувач – Основи на прехранбена технологија
- I год Месопреработувач – Практична настава
- I год Месопреработувач – Технологија на месо и месни производи
Пекар
- I год Пекар – Основи на прехранбена технологија
- I год Пекар – Практична настава
- I год Пекар – Технологија на пекарски производи
– II година –
Месопреработувач
- II год Месопреработувач – Микробиологија на храна
- II год Месопреработувач – Практична настава
- II год Месопреработувач – Процесна техника
- II год Месопреработувач – Технологија на месо и месни производи
Пекар
- II год Пекар – Микробиологија на храна
- II год Пекар – Практична настава
- II год Пекар – Процесна техника
- II год Пекар – Технологија на пекарски производи
– III година –
Месопреработувач
- III год Месопреработувач – Практична настава
- III год Месопреработувач – Претприемништво
- III год Месопреработувач – Технологија на месо и месни производи
Пекар
- III год Пекар – Практична настава
- III год Пекар – Претприемништво
- III год Пекар – Технологија на пекарски производи
Наставни Програми пред 2017
– I година –
Месар
- I год Месар – Микробиологија на храна
- I год Месар – Основи на прехранбена технологија
- I год Месар – Практична настава
- I год Месар – Технологија на месо и месни производи
Пекар
- I год Пекар – Практична настава
- I год Пекар – Суровини
- I год Пекар – Технологија на пекарски производи
- I год Пекар – Хигиена
– II година –
Месар
- II год Месар – Практична настава
- II год Месар – Процесна техника
- II год Месар – Технологија на месо и месни производи
Пекар
- II год Пекар – Биохемија
- II год Пекар – Микробиологија
- II год Пекар – Практична настава
- II год Пекар – Процесна техника
- II год Пекар – Технологија на пекарски производи
– III година –
Месар
- III год Месар – Практична настава
- III год Месар – Претприемништво
- III год Месар – Технологија на месо и месни производи
Пекар
- III год Пекар – Исхрана
- III год Пекар – Контрола на квалитет
- III год Пекар – Практична настава
- III год Пекар – Технологија на пекарски производи
Техничко образование (четиригодишно)
Наставни Планови – Модуларно Дизајнирани
- Решенија – Наставни планови со зголемен број часови по практично образование (2022)
- Решение – Наставни планови со зголемен број часови по практично образование
- Наставни Планови
Наставни Програми – Модуларно Дизајнирани
I ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар, Техничар за козметички и хемиски производи, Прехрамбен техничар, Техничар за заштита на животната средина
II ГОДИНА – ЗА СИТЕ ПРОФИЛИ:
II ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар, Прехранбен техничар, Техничар за козметички и хемиски производи, Техничар за заштита на животната средина
II ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар, Техничар за заштита на животната средина
II ГОДИНА – Прехранбен техничар
II ГОДИНА – Техничар за козметички и хемиски производи
III ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар, Прехранбен техничар, Техничар за козметички и хемиски производи, Техничар за заштита на животната средина:
III ГОДИНА – Прехранбен техничар, Техничар за козметички и хемиски производи, Техничар за заштита на животната средина:
III ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар, Техничар за заштита на животната средина, Техничар за козметички и хемиски производи:
III ГОДИНА – Прехранбен техничар, Техничар за козметички и хемиски производи:
III ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар, Техничар за заштита на животната средина
III ГОДИНА – Прехранбен техничар:
- Адитиви,зачини и напивки
- Подготовка и третирање на прехранбени производи
- Технологија на храна од растително потекло
- Учење преку работа
III ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар:
- Биохемија
- Инструментални анализи
- Контрола на производни процеси
- Стандарди и стандардизација
- Заштита на работната и животната средина
- Учење преку работа
III ГОДИНА – Техничар за козметички и хемиски производи:
III ГОДИНА – Техничар за заштита на животната средина:
- Микробиологија
- Обновливи извори на енергија
- Одржлив развој
- Загадување и заштита на вода, почва и воздух
- Учење преку работа
IV ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар, Техничар за козметички и хемиски производи:
IV ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар, Техничар за козметички и хемиски производи, Техничар за заштита на животната средина, Прехранбен техничар:
IV ГОДИНА – Техничар за заштита на животната средина, Хемиски лабораториски техничар:
IV ГОДИНА – Хемиски лабораториски техничар:
- Анализа на горива
- Анализа на храна
- Анализа на вода, почва и воздух
- Учење преку работа кај работодавач
IV ГОДИНА – Прехранбен техничар:
- Анализа на храна
- Диететика
- Хигиена на храната
- Храна и исхрана
- Масти, масла и производи од животинско потекло
- Технологија на храна од животинско потекло
- Учење преку работа кај работодавач
IV ГОДИНА – Техничар за козметички и хемиски производи:
- Анализа на козметички и хемиски производи
- Автоматска регулација
- Екологија и заштита на околината
- Неоргански производи
- Органски производи
- Учење преку работа кај работодавач
IV ГОДИНА – Техничар за заштита на животната средина:
Техничко образование (четиригодишно) – ПРЕД 2018
Наставни Планови – ПРЕД 2018
Наставни Програми – ПРЕД 2018
– I година –
– II година – Техничар нутриционист
– II година – Хемиско-технолошки техничар
– II година – Прехранбен техничар
- Аналитичка хемија
- Хемија
- Микробиологија и санитација
- Практична настава
- Прехранбена технологија
- Процесна техника
– II година – Производствено-процесен техничар
– III година – техничар нутриционист
- Анализа на храна
- Анализа на храна – изборна
- Биохемија
- Храна и исхрана – изборна
- Подготовка на оброк
- Практична настава
- Технологија на прехранбени производи – изборна
- Технологија на прехранбени производи
- Анатомија и физиологија
– III година – Хемиско-технолошки техничар
- Аналитичка хемија – изборна
- Аналитичка хемија
- Физичка хемија
- Физичка хемија – изборна
- Практична настава
- Процесна контрола
- Процесна техника
- Технологија
- Технологија – изборна
- Заштита на работната и животната средина
– III година – Прехранбен техничар
- Аналитичка хемија – изборна
- Аналитичка хемија
- Биохемија
- Физичка хемија
- Прехранбена технологија – изборна
- Прехранбена технологија
- Процесна техника – изборна
- Процесна техника
– III година – Производствено-процесен техничар
- Практична настава
- Процесна контрола – изборен
- Процесна контрола
- Процесна техника – изборна
- Процесна техника
- Производна техника
- Производна техника – изборна
- Термодинамика
- Заштита на работната и животната средина
– IV година – техничар нутриционист
- Анализа на храна
- Анализа на храна – изборна
- Диететика
- Храна и исхрана – изборна
- Органско производство на храна
- Практична настава
- Технологија на прехранбени производи – изборна
- Технологија на прехранбени производи
- Правилна исхрана
– IV година – Хемиско-технолошки техничар
- Аналитичка хемија – изборна
- Физичка хемија – изборна
- Физичка хемија
- Хемиско-технолошко испитување на материјалите
- Практична настава
- Технологија – изборна
- Технологија
– IV година – Прехранбен техничар
- Аналитичка хемија – изборна
- Анализа на храна
- Исхрана
- Контрола на квалитетот
- Практична настава
- Прехранбена технологија – изборна
- Прехранбена технологија
- Процесна техника
- Процесна техника – изборна
– IV година – Производствено-процесен техничар
- Контрола на квалитетот
- Практична настава
- Процесна контрола – изборна
- Процесна контрола
- Процесна техника – изборна
- Производна техника – изборна
- Производна техника
Постсредно образование
Програми за проодност
Испитни програми за вертикална проодност:
- Инструментални анализи
- Технологија на храна од растително потекло
- Технологија на храна од растително потекло
Испитни програми: